En japansk hage er et eget segment innenfor landskapsarkitektur. I Japan regnes en del hagestell for kunst, og slik landskaps-forming er anerkjent verden over. Japansk kultur og arkitektur er viden kjent for sine minimalistiske uttrykk både i hus og hage, noe som gir rom for maksimalistiske møbler.
Japanske hager skal være en slags utopisk fremstilling av naturen, uten dens feil og mangler. Japanske hager er fulle av kirsebærtrær, sanddyner, kortvokste busker og stilrene møbler av eik og teak.
Nihon Teien -Japansk tradisjonell hage
Den japanske hagen er bygget på flere hundre års historie. Den blander estetikk og filosofiske tankemønster. Selv om tanken er å bygge opp helt perfekte miniatyr-landskap, er det hele tiden viktig ikke å bruke kunstige virkemidler. Det er viktig å bruke gamle materialer som viser tidens tann på naturen. Mye inspirasjon er hentet fra japansk gudetro. Shinto som betyr å gå veiene til Gud, er en religion som blander konfusianisme og buddhisme.
Hva kjennetegner disse hagene:
- Bruk av naturlige materialer
- Kortvokste busker
- Animert virkelighet
- Park preg
Det er her zen kommer inn. Hagene skal være uterom man kan meditere i. Og hvorfor er dette så viktig i dagens samfunn? Jo, fordi alt går fortere og fortere med all den nye teknologien. Det blir vanskelig å følge med og finne overskudd og restitusjon. Hjernen trenger å koble av, og hva bedre enn en vakker japansk hage.
Japansk hage i norske hager
Det er fullt mulig å skape sine egne japanske hager rundt sitt hus. Det skal være et sted man slapper helt av, får overskudd og lar tankene fly til hva det måtte være. Zen handler om å finne fram til en tilstand av kunnskap og oppvåkning, og kan muligens hjelpe til med å holde fokus. Et spill på Maria Bingo kalles Fruit Zen. Her skal man kutte frukt som en ekte samurai, slik at tre eller flere frukt havner på rekke.
I norske hager er alt litt mer rufsete. Så for å lage flotte asiatiske hager, må man passe på hvilket gress man bruker og hvordan det plenklippes. I zen hager skal det være beroligende. Det skal være vannfall, fuglekvitter og dufter av vekster. De fire elementene skal brukes likt. Det kan være renskåret berg, mose og lav, sanddyner og røyk. Det kan man lage med en kamandogrill.
Når man ikke har den japanske naturen foran seg, så kan man konvertere ideene til norske forhold. Noen fjell som kan gi inspirasjon til den japanske hagen, er:
- De syv søstre
- Trollhatten
- Gjertvasstind
- Stetinden
Husk at hagen skal være en miniatyr av et område du selv liker, så her må man finne fram meisel og hammer.
Mose er noe det er nok av i Norge, men ofte prøver vi å fjerne den. Man bør spille golf for å skjønne hvor fint man skal klippe gresset for å oppnå en standard som er akseptabel i en japansk hage. Det er snakk om millimeter. man kan bruke en Stihl RM 48 eller en robotklipper. Den klipper gresset flere ganger til plenen er helt jevn.
Kle på deg din kimono eller din geisha kjole, en rishatt og ta på hanskene. Her skal det graves og plantes. Bambus og Bonsai er naturlige valg.
Tips til den japanske hagen
For det første anbefaler vi deg å se mange japanske filmer. De er fulle av action i zen hager rundt om i landet. Det er vanligvis et fjell i bakgrunnen, nemlig Fuji-fjellet.
Det andre man kan gjøre, er å dra på hagemessen. Den er full av spennende hage og landskapsdesign. Man får gode tips til hvordan man lager en fontene i hagen, eller legger heller av naturstein slik at det utgjør en line mellom plattformene.
Det tredje er å lese om japansk historie. Man må huske på at den er veldig påvirket av kinesisk historie, da de to landene lenge både har vært venner og fiender. Det fins mange stilretninger for japanske hager. Noen er fylt med gullfisk, andre med bergarter og mose.
Bøker om Confucius og Mao kan være litt kjedelige i lengden, derfor er det visuelle uttrykket enklere å ta inn over seg. Det fins mange japanske parker rundt om i verden. I Paris har man Claude Monet sin hage, i Oslo har vi Botanisk hage. Men den mest kjente japanske hagen finner man midt i Tokyo.
Det er morsomt å eksperimentere med hage og uterom. De skal være trivelige rom som man ønsker å oppholde seg i. Det skal være rolig og behagelige nyanser her. En solseng eller en hammock er undervurdert, selv om man garantert ikke får den for seg selv.