Alle kan bli sine egne landskapsarkitekter. Selv om noen tar studier som varer årevis, og gir dem utsøkt kunnskap om alt fra planting av busker og trær til hvordan man kan legge vann til en fontene i hagen, er det opp til hver enkelt å velge hva man vil gjøre.

Leser man magasin som Ut i Vår Hage eller Hus & Hytte, kan man få mye inspirasjon. Men går man på messe, da får man enda bedre innsikt. Det fins mange messer i Norge som handler om hvordan man lager hage og uteområder hvor man kan trives.

Det handler ofte om å utnytte plassen best mulig, da mange bor trangt og tett på naboer og felles infrastruktur. For å få det fint i hagen, er det flere ting som må være lagt til rette. Det handler om hageutstyr, hagemøbler og design ofte kjent som landskapsdesign.

Delta på messe

En messe gir deg ikke bare ny inspirasjon, men også nyttig informasjon om hagestell. Det er stor aktivitet rundt hus og hage, og derfor bruker produsentene millioner av kroner hvert år for å finne nye redskap og utemøbler for hagen. Kanskje er det hammock du trenger for å slappe av, men som regel hjelper det å lage en sti av brostein eller heller.

Messene går fra tidlig april helt til september, og holdes i de store hallene rundt om i landet. Vi kan nevne Valle Hovin, Fornebu Arena, Oslo Messesenter Lillestrøm, Grieghallen, Stavanger Forum, Nidarøhallen og Skarphallen i Tromsø.

Hvordan komme i gang?

Som kjent er det når snøen smelter og temperaturen kryper oppover på gradestokken at vi får lyst til å gå ut. I hagen er det bare rot og det første man kan gjøre er å klippe ned busker, hekker og trær. Det er ikke bare for å tynne ut vekstene da det gir en ekstra effekt når sommeren kommer. Vekstforholdene blir bedre, hagen ser finere ut, og alt ser mer fornøyd ut.

Lag en skisse av hagen – spør en ekspert om råd

Når man går på messe kan man få så mye ny kunnskap som man ikke kjente til. At rødbladet hasseltre tåler vinter og kulde, slik som påskeliljer og stemorsblomster, er det ikke alle som vet. At man bør beskjære hekken på høsten og at man kan pode epletreet.

Med en skisse kan man finne ut hvordan man kan lage et stille uterom selv nær en vei eller sette opp en vannkilde.

Sommeren er i anmarsj, gjør hagen til det beste ferieparadis!